Önéletrajz

A célirányos önéletrajz jelenti a belépőt egy állásinterjúra. Éppen ezért a jól megírt önéletrajz, mint a SMART CV, az abszolút szükséges , de még nem elégséges feltétele a kiválasztott munkahely megszerzésének. Az elégséges feltétel a jelölt céljainak, képességeinek őszinte tudatosításával és az interjúra való profi felkészülésben realizálódik.

Motivációs levél

A kísérőlevélbe bele lehet vinni valamit a személyiségből is, hiszen már a fogalmazásból kiderül a munkáltató számára, kivel van dolga. Arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy mindig a megfelelő cégre szabva legyen megírva. Míg az önéletrajz több helyre is küldhető, a motivációs levél legyen mindig egyedi.

Álláskeresés

Nincs több feleslegesen elküldött CV, és az igényeknek nem megfelelő munkahely. A SMART kérdőív célja az Ön képességeinek megismerése és strukturált prezentálása Megbízóinknak.

Munkahely változtatási és álláskeresési interjúkra SMART felkészítés

Miért kell az állásinterjúkra tudatosan és minél jobban felkészülni?

Azért, mert a szaksajtó szerint ma már nagyon komoly konkurencia harc van az álláspiacon, emiatt komoly meccseket kell vívni egy adott munkáért! Ha ez így van, akkor feltehető a kérdés: Ki látott sportolót edzés nélkül versenyen elindulni? A SMART STAFF fejvadászcégként való működése során gyakran észleltük azt, hogy nemcsak a pályakezdők, vagy a már néhány éves szakmai múlttal rendelkezők, hanem még a tapasztalt vezetők esetében is jól jön a felkészítés, mivel még azok a jó szakemberek is, akik több évet töltenek el egy adott munkakörben, természetes módon elfelejtik azt, hogyan kell az interjún tudatosan, csak a kérdésekre koncentrálva válaszolni. Az interjúkra felkészítő szolgáltatásaink legnagyobb értéke az, hogy Ön lehetőséget kap „kockázat nélkül” megmérettetni magát egy igazi interjúhelyzetben. Továbbá, a telefonos vagy személyes próba interjút követően rövid írásbeli visszajelzést kap az interjún való szerepléséről és a megoldásokról.

Természetesen ma már az álláskeresők többsége átgondolja életrajzát, mondanivalóját, felkészül az interjúra, információkat keres a jövőbeni munkaadójáról, érdeklődik a megpályázott munkakörhöz tartozó feladatok iránt. Mégis előfordul, hogy amikor belépnek a HR-es ajtaján, az interjú közben mégsem egy igazi győztes nyugodt önbizalmát sugározzák, hanem elveszítik szakmai alapokon nyugvó magabiztosságukat, és így alapos felkészülésük dacára sem hozzák a kívánt eredményt, amikor az interjúztatóval szembesülnek. Ennek egyik oka az, hogy az álláskeresők nem tudják, milyen gyakran alkalmazzák a jövendő munkahelyük képviselői a stressz-interjú technikát.

A másik gyakran előforduló oka a stresszhelyzetnek azok a nehezebbnek tűnő kérdések, melyekre a jelölt nem készült fel. Pl.” melyek az Ön igazi erősségei két tömör mondatban kifejtve? Mi az Ön tényleges karrier célja, hova szeretne cégünk segítségével eljutni? Stb.” Pedig a munkáltatók előszeretettel alkalmaznak ilyen és ennél nehezebb kérdéseket a jelöltek tesztelésére, viszont a pályázók közül azt sokan elfelejtik, hogy ezekre a kérdéseket még az interjú előtt meg lehet ismerni és igenis fel lehet rájuk készülni! A lényeg persze nem azon van, hogy a felkészítőnk után hogyan próbálja manipulálni a válaszadó jelölt a kérdező munkaadót, hanem azon, hogy az interjúra való felkészülés során és azt ezt követő saját egyéni felkészülésén a pályázó tisztába jöjjön saját igazi képességeivel, céljával, terveivel és ezeket jelenítse meg minél profibb módon az igazi, tétre menő interjún.

Fejvadász tapasztalatunk alapján elmondható, hogy bizonyos munkaadók vagy éppen maguk a fejvadászok azért hozzák kérdéseikkel zavarba a jelölteket, stresszhelyzetet idézve elő, mert tudják, hogy a valós élet is számos stresszhelyzetet fog a jelölt számára tartogatni és tudják azt is, hogy a már gyakran elcsépelt felelősség szó egyben azt is jelenti, hogy nehéz kérdésekre feleletet kell tudni adni…

Véleményünk szerint ezért nem elítélni kell az interjúztatókat, hanem a komolyan pályázóknak a profi sportolókhoz, igazi vezetőkhöz hasonlóan fel kell készülniük a váratlan helyzetekre, kérdésekre is. Mi a SMART próbainterjúk során az eddigi fejvadász tapasztalatunkat tükröző valós szituációkat modellezünk, majd a pályázóval közösen kiértékeljük a válaszait. Ezután a jelölt erősségeit és a gyengeségeit figyelembe vevő konkrétumokra összpontosító megoldásjavaslatokat teszünk.